MIT CSINÁLUNK / Védett területek kezelése


ACCENT GeoÖkológiai Szervezet aláírta a Természetvédelmi és Erdészeti Minisztériummal az Alcsíki-medence Natura 2000 terület (2010/02/22, szerződés száma: 0010) és a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum (2010/02/22, szerződés száma: 0011) kezelési egyezményét.


Alcsíki-medence Natura 2000 terület (ROSCI0007), 2693 hektáron fekszik Hargita megye dél-keleti részében, ahol a következő községeket foglalja magába: Csíkszentkirály, Csíkszentmárton, Csíkkozmás és Tusnád, melyeket az Olt folyó szel ketté. A terület fontossága a nagyszámú védett növény- és állatfaj jelenlétében rejlik, melyek országos és nemzetközi szinten is védettek: 13 fajt és 7 élőhelyet véd az Élőhelyvédelmi Irányelv és a Berni Egyezmény, 19 faj jelen van az országos Vörös Listán és 16 növényfaj jégkorszaki reliktumnak számít: törpenyír (Betula humilis), kék csatavirág (Polemonium caeruleum), szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica), inas gyíkvirág (Cnidium dubium), taréjos pajzsika (Dryopteris cristata), mocsári kőtörő (Saxifraga hirculus), kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia), hengeres sás (Carex diandra), iszapos sás (Carex limosa), tőzegibolya (Viola epipsila), lisztes kankalin (Primula farinosa), törpe kecskerágó (Euonymus nana) stb. A védett állatfajok közül a kétéltűeket a sárgahasú unka (Bombina variegata) és a tarajos gőte (Triturus cristatus) képviseli, az emlősölet a medve (Ursus arctos), a farkas (Canis lupus), a hegyesorrú denevér (Myotis blythii) és a közönséges denevér (Myotis myotis), a halakat a botos kölönte (Cottus gobio) és a gerincteleneket a Vertigo angustior és Vertigo moulinsiana képviseli. Ezeken kívül sok olyan védett faj van jelen, melyek nem kerültek bele a terület standard adatlapjába: réti csík (Misgurnus fossilis), eurázsiai hód (Castor fiber) vagy vidra (Lutra lutra).
A területen jelen van 6 védett rezervátum, melyek a Hargita Megye Tanácsának 2000/195 számú Határozata és a 2000/5 számú Törvény véd: Középpatak-rétláp – 4 ha, Benes-rétláp – 4 ha, Borsáros-láp – 1 ha, Csemő-rétláp – 5 ha, Nyírkert-rétláp – 4 ha és Nádasfürdő – 4 ha. A védett területen levő földek jelentős része az érintett települések magántulajdonába van.

Menedzsment Terv (.pdf 5,6 MB)

Menedzsment Terv mellékletek (.zip 66 MB)

Miniszteri rendelet (.pdf)

Miniszteri rendelet melléklet (.zip)


Az Alcsíki-medence Natura 2000 terület szervezési és működési Szabályzata (javaslat)

 


Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum (5/2000 Törvény, 2.484 kód) 1,5 ha-on terül el Tusnádfürdőtől nyugatra, az Olt folyó bal partján.  A rezervátum teljes területe a Hargita vulkáni lánc déli részén található, a Piliske vulkáni kúp keleti lejtőjén. A rezervátum egy vegyes erdőben helyezkedik el. Botanikai értékét az 1942-ben leírt Teleki hölgymál (Hieracium telekianum) adja, mely endémizmus a térségre.


A Sólyomkő Természetvédelmi Terület szervezési és működési Szabályzata (javaslat)

A Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum Kezelési terve:
A Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum látogatási terve (PDF formátum) .


Ujdonságok

Junior Rangerek a természetért

Az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet 2016.04.15-09.15 között bonyolítja le a "Junior Rangerek a természetért" című projektjét, melynek célja a védett területek gondnokságai/adminisztrációi között kapcsolat erősítése a *Junior Rangerek számára szervezett oktatási programok és tapasztalatcserék által. Ezek mellett fő célkitűzés a fiatal generáció természetmegőrzésre való ösztönzése az Alcsíki-medence Natura 2000 terület idős fáinak a helyi kulturális és természeti értékek listájára való csatolása.
április 18, 2016 Tovább olvas
Szükségünk lenne a segítségedre!
Üdv!
Leadtunk egy pályázatot, melynek célja első sorban a Tusnádfürdő mellett lévő Apor-bástya felújítása, múzeum létrehozása, kivilágítás, tanösvény kialakítása és diákprogramok is. Ez viszont olyan pályázat, amihez internetes szavazás szükséges. Abban tudnál óriásit segíteni, ha szavaznál a pályázatra, illetve megosztanád az oldaladon, vagy elküldenéd ismerőseidnek.
december 13, 2015 Tovább olvas
”Az a szép”, gasztro-kulturális kiállítás és vásár (2015. december 12-13.)
A kézműves vásársorozatunk harmadik állomása a Bukaresti ”Az a szép”, gasztro-kulturális kiállítás és vásár, 2015. december 12-13. között a bukaresti Verona kertben (Pictor Arthur Verona u. 13-15 szám), ahol az Alcsíki-medence Natura 2000 terület kézműveseinek és kisiparosainak termékeit fogjuk népszerűsíteni és árulni.
december 10, 2015 Tovább olvas

Az összes újdonság

Hírlevél

Nevem:
E-mail: