MIT CSINÁLUNK / Projektek/programok


Apor-bástya – természet és történelem

Végrehajtási időszak:
2017. április 10 - augusztus 09.

A projekt célja:
A helyi lakosság bevonása a természeti és kulturális értékek megőrzésébe és hosznosításába olyan formában, hogy az gazdasági előnyhöz juttassa a helyi közösséget anélkül, hogy negatív nyomást gyakorolna a természetre és közben növelje az értékekkel szemben kifejezett tiszteletet.


A projekt elsődleges céljai:
  • A tusnádfürdői APOR-BÁSTYA FELÚJÍTÁSA és egy KIÁLLÍTÓHELYSÉG kialakítása a bástya épületében, ahol a bástya és a város múltjáról lesznek képek kiállítva.
  • AZ APOR-BÁSTYA ÉS A KIÁLLÍTÓHELYSÉG HASZNOSÍTÁSA napelemes megvilágítás által és a bástya felé vezető turistaösvény rendezése és pihenők kialakítása.
  • A természeti és kulturális örökség népszerűsítése a „Tusnádfürdői Városnapok” keretén belül szervezendő „SÓLYOMKŐ TERMÉSZETVÉDELMI REZERVÁTUM NAPJA” nevű tematikus esemény által. Ugyanezen esemény szolgálná az Alcsíki-medence Junior Ranger csapatainak természettudatosságát növelő „ISKOLÁN KÍVÜLI TEVÉKENYSÉGEK” tevékenységek szervezése.

                    
      

A projekt támogatója:
Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia
 

A projekt partnerei:
Tusnádfürdői Polgármesteri Hivatal, Green Zone Egyesület, Tusnádfürdő Turisztikai Egyesület és a Jókai Mór Általános Iskola.

Junior Rangerek a természetért

Végrehajtási időszak:

2016. április 15 - szeptember 14.A projekt célja:

A védett területek gondnokságai/adminisztrációi között kapcsolat erősítése a Junior Rangerek számára szervezett oktatási programok és tapasztalatcserék által. Ezek mellett fő célkitűzés a fiatal generáció természetmegőrzésre való ösztönzése az Alcsíki-medence Natura 2000 terület idős fáinak a helyi kulturális és természeti értékek listájára való csatolása.


A projekt elsődleges céljai:

Tapasztalatcsere programok szervezése Junior Rangerek számára, mely kiinduló pont lesz más védett területek gondnokságai/adminisztrációi közötti gyakorlati kapcsolatok kialakításában, ahogy a „Tusnádfürdő és környéke” ökoturisztikai desztináció népszerűsítésében is.

 

Az Alcsíki-medencében lévő idős fák felkerülése a helyi kulturális és természeti értékek listájára, iskolán kívüli kültéri és beltéritevékenységek lebonyolítása eredményeként.

 

Az Alcsíki-medence Natura 2000 területen és a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátumban lévő idős fák kulturális és természetvédelmi jelentőségének népszerűsítése és róluk szóló útmutató elkészítése és kiosztása által, illetve egy tematikus fotóverseny keretén belül.